Beperkte beschikbaarheid materialen

20-01-2021

In het eerste en mogelijk tweede kwartaal van 2021 dreigt een tekort aan materiaal te ontstaan bij handelaren en servicecenters in Europa. Er is een toenemende vraag naar staal en het aanbod is sterk gedaald door grondstoffentekort en stilleggen van productie-eenheden in 2020 door Covid-19. Door dit onbalans is er niet alleen een schaarste aan materialen maar wordt de prijs ook opgestuwd. Dit heeft ook gevolgen voor de metalen die 247TailorSteel aanbiedt.

Ontwikkeling van de markt

In 2020 zijn er verschillende ontwikkelingen geweest die invloed hebben gehad op de schaarste waar de branche nu mee kampt. Zo is de vraag uit de automotive meer gestegen tegen verwachtingen in en is in China de binnenlandse vraag enorm toegenomen. Mede door de ontwikkelingen in China is ook de prijs van ijzererts en schroot omhoog geschoten. Binnen Europa kochten Europese afnemers meer bij Europese fabrieken door de importbeperkende maatregelen (safeguard). Maar door de ingezakte vraag door Covid-19 hebben veel fabrieken in 2020 hun productie-eenheden zoals hoogovens en walslijnen stilgelegd. Door de toenemende vraag en het beperkte aanbod ontstaat er begin 2021 een groot onbalans in de branche. Vanzelfsprekend willen Europese fabrieken hier op inspringen, maar het staal moet natuurlijk wel betaalbaar blijven. Door de stijgende grondstofprijzen is dit een lastig vraagstuk en sommige fabrikanten herzien zelfs hun contracten. In het eerste kwartaal van 2021 zal er een metaalschaarste ontstaan, hoe dit in het tweede kwartaal zich ontwikkeld is nog onbekend.

Beschikbaarheid materialen 247TailorSteel

Op dit moment is het KGW materiaal het meest schaars. Dit omvat o.a. metalen als DC01, Sendzimir en Zincor. De verwachting is dat andere materialen zullen volgen. Deze schaarste zorgt voor prijsdruk in de keten.  Ook 247TailorSteel kan hier niet omheen, met als gevolg dat de prijzen regelmatig zullen muteren. Echter hebben we goede contractafspraken met onze leveranciers, waardoor onze volumes zijn gedekt. Maar door de onzekere ontwikkeling in het komende kwartaal geldt er voor alle materialen een voorbehoud op beschikbaarheid. In het slechtste geval zullen wij niet leverbare materialen tijdelijk uit ons portaal Sophia halen.

Mocht u twijfelen over beschikbaarheid of wilt u geholpen worden bij het kiezen van een alternatief metaal? Dan kunt u contact opnemen met uw area sales manager.


Op de hoogte blijven van 247TailorSteel?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en we bezorgen alle ins-en-outs direct in je mailbox.

LinkedIn

Volg ons op LinkedIn en je ontvangt alle nieuwtjes vers van de pers, direct op je LinkedIn tijdlijn.

247TailorSteel op LinkedIn

Facebook

Volg ons op Facebook en je ontvangt alle nieuwtjes vers van de pers, direct op je Facebook tijdlijn.

247TailorSteel op Facebook

Offerte aanvragen?

Profiteer van de snelheid van onze Sophia®-software:

Prijzen berekenen via Sophia®